Varmrätter

Ram början
Receptbild
Lammgryta med tomat och grönsaker/Sauté d´Agnello
Mustig gryta med lamm. Lamm uppskattas i Abruzzo och används flitigt i såväl grytor, som i pastasåser.
Många ingredienser och ett långt recept men låt er inte backa för det. Resultatet är belöningen!

För köttet
Förvärm ugnen till 180 grader.

Skala och hacka löken. Putsa köttet och skär bort eventuella nerver och senor och skär sedan köttet i ganska stora bitar. Bryn köttet i en gjutjärnspanna/emaljerad kastrull med olivolja i botten, salta och bryn inte längre än 3-4 minuter, så alla köttbitar får lite färg. Tillsätt löken, vitlöken och rör runt. Pudra på mjölet och låt det hela sjuda i ytterligare 5 minuter. Tillsätt tomatpurén, häll över ett halvt glas vatten och tillsätt sedan tomatkrossen. Lägg i ”le bouquet garni” och höj värmen något. Sätt på ett lock

och låt grytan sjuda i 1,5 timme.  Efter ca 1,5 timme så kontrollera att köttet känns mört och att tomatsåsen tjocknat till. Salta och peppra eventuellt vid behov.

För grönsakerna
Skala och hacka vitlöken.

Skala morötterna och den lilla kålroten. Dela dessa sedan i mindre bitar. Skala schalottenlökarna. Tina de gröna små ärtorna om ej på burk och skär haricots verts i mindre bitar, på hälften. Glasera grönsakerna enligt följande: lägg lök, kålrot och morötterna i en låg kastrull. Blöt ned grönsakerna med lite vatten under värme, tillsätt smöret, salt och socker. Lägg på smörpapper som täcker kastrullen som ett lock. Låt det koka livligt, tills all vätska dunstat bort. Under tiden så koka upp rejält med grovsaltat vatten i en annan kastrull, där ärtorna (färska) och haricots verts skall blancheras snabbt.

Låt alla grönsaker sedan vila, tills det är dags för servering, men innan servering skall alla grönsaker snabbt hettas upp, liksom köttgrytan/köttet.

Lägg upp köttgrytan på tallriken och häll grönsakerna över. Eller servera grönsakerna bredvid.

 

90 gSmör, äkta
60 g Strösocker
6 nypor Salt finmalet
6 Finmalet salt
4 stSpäda morötter
30 gTomatpure doppio, Mutti
30 gVetemjöl
3 clExtra jungfruolivolja
200 gSchalottenlök
150 gPolpa
1,2 kgLammrygg
1 stBouquet garni
1 stGul lök
6 g Kålrot
500 g Små ärtor (frysta/färska)
200 g Haricots verts
20 gGrovt salt
2 st Vitlöksklyftor
Peppar
Print Mail
Ram slut
Abruzzo

Naturreservat, björnar, vargar och vidunderliga höjder. Här ser man en enkel och genuin tradition i den kulinariska kulturen. Lamm används flitigt på olika sätt: i grytor, på spett, i pastan och i soppan. Läs mer

Fler recept
Recept #21 Receptram
Recept #27 Receptram
Recept #5 Receptram