Varmrätter

Ram början
Receptbild
Ostfondue med Fontina
Ostfondue med Fontina värmer gott när vintern tar vid i Valle D´Aosta. Enkelt att tillaga men resultatet att sitta tillsammans och doppa bröd i ostfonduen, ger en gemenskap utöver det vanliga.

Skär bort Fontina-kanterna och skär osten i tunna skivor. Lägg Fontina-skivorna i en stor skål och häll på mjölken, så den täcker alla ostskivor och låt det stå 1 timme. Tag sedan ut Fontina-skivorna ur mjölken och lägg dem i en gjutjärnskastrull eller en emaljerad kastrull och tillsätt smöret(som är kallt). Ställ ost/smör- blandningen över en stor kastrull med varmt vatten i, enligt vattenbad-modellen. Rör runt och gör så att osten smälter. När konsistensen är krämig, så tillsätts en äggula i taget ned hastigt. Kontrollera att konsistensen är len och lagom tjock, om den uppfattas för tjock, så kan lite extra mjölk läggas till. Salta lite grand och dra ett varv med pepparkvarnen. Om man så önskar kan man hyvla lite tryffel över innan servering. Håll grytan varm genom att ställa den på en liten gasolspis/fonduespis och doppa brödet i ostfonduen.

400 gFontina (ost)
40 gSmör
4 stÄggulor
2 dlMjölk
Bröd
Lite vit tryffel (eller annan tryffel)
Salt
Svartpeppar
Print Mail
Ram slut
Valle d'Aosta

Här märks bergens påverkan på maten som gärna består av ost, vilt och långkok. Mustiga grytor som under vinterhalvåret värmer själen. Smakrika viner och "matiga" desserter. Läs mer

Fler recept
Recept #51 Receptram
Recept #57 Receptram
Recept #28 Receptram